Estetik İstanbul

Klasik Yüz ve Boyun Germe

Uzmanlıklar

Yüz Germe

Klasik yüz ve boyun germe operasyonları üst ve orta yüzdeki yaşlanma problemlerinin çözümünü de içeren kombine yüz gençleştirme operasyonlarının tamamlayıcısıdır.

Orta yaşlı kişilerde endoskopik yöntemlerle üst ve orta yüz gerildikten sonra çene kenarlarının belirginleşmesi, yanak önünde oluşan fazla derinin toparlanması ve ağız kenarlarındaki sarkıklığın giderilmesi için klasik yüz germe operasyonu yeterli olacaktır. İleri yaşlardaki kişilerde ise ek olarak boyun derisi gevşekliğine, boyundaki sarkmaya ve boyun kasına (platizma kasına) müdahale edilmesi gerekebilir.

Yüz gençleştirmeye cildin gerginliği kadar, derinlik olarak da bakmak gerekir. Yüz sadece deriden değil, kas tabakası ve daha derinde kemik planından oluşur.

Deri Tabakası

Deri elastik bağ dokusundan oluştuğu için gerginliğe karşı gevşemesi daha kolay bir tabakadır. Yalnız bu tabakaya uygulanacak germe işlemi kendini erken ve hızla bırakır.

SMAS Tabakası:

SMAS tabakası yüz kaslarının fasya dediğimiz kılıflarını içeren bir tabakadır ve deriye nazaran daha kuvvetli bir tabakadır. Bu tabakaya yapılan germe işlemi deriye oranla daha kalıcı olmakla beraber bu planın plikasyonu (katlanması) çok anlamlı değildir.

SMAS Altı (subSMAS):

Gerginliğe karşı en dayanıklı tabakadır. Bu planda SMAS ilerleyerek yapılan (disseksiyonu) germe sonuçları daha etkili ve kalıcıdır. Genel uygulamada sıklıkla sadece en üst tabaka ya da üst iki tabaka gerilir ve bir süre sonra ameliyat öncesi görüntüye tekrar dönülür. Daha kalıcı bir sonuç için biz bu üç tabakayı da çalışmayı tercih ediyoruz.

Boyun Germe:

Boyun germe operasyonunda, yüzün her üç tabakasını (Subperiosteal, subSMAS, deri) germe işlemi uygulandıktan sonra hastanın ihtiyacına göre boyun bölgesine geçilir.

Ameliyat Süreci

Klasik yüz ve boyun germe operasyonu hastane ortamında genel anestezi altında yapılır ve 3–4 saat devam eder. İhtiyacınıza göre endoskopik üst, orta yüz germe, gıdı liposuction’ı, klasik yüz germe ve boyun germe işlemleri beraberce uygulanabilir.

Çene altında yağ birikimi varsa buraya liposuction veya açık cerrahi lipektomi (makasla keskin şekilde) yapıldıktan sonra boyun derisi ve kasları ayrı ayrı serbestleştirilir, platizma (boyun) kası orta hatta gerginlik ve kontur sağlaması için yaklaştırılır ve germe sonrası artan deri fazlalığı kulak arkasından alınır. Böylece gergin bir boyun, kenarları belirgin bir çene ve yaşlılık belirtilerinden arınmış bir yüz elde edilir.

İyileşme Süreci

  • Operasyondan dört saat sonra beslenmenize izin verilir ve sonrasında ayağa kalkabilirsiniz.
  • Operasyon genellikle bir bazen de iki gece hastanede kalışı gerektirir.
  • Ameliyat sonrası operasyon bölgesinde oluşabilecek sızıntıları önlemek amacıyla drenleriniz olacaktır. Drenleriniz gelen miktara göre 1–3 gün içerisinde alınacaktır.
  • Ameliyattan sonra yarı oturur pozisyonda yatarsanız ödem ve ağrılarınız daha çabuk geçecektir.
  • Operasyondan çıktığınızda yüzünüzde ten rengi bantlarla birlikte çene ve boynunuzu saran hafif baskılı bir bandaj olacaktır.
  • Bandajınız eve dönerken, alınacaktır. Bu bantlar oluşabilecek morlukları önemli ölçüde azaltmak amacıyla kullanılır.
  • Ameliyat sonrası hissedebileceğiniz ağrı, ağrı kesicilerle rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
  • Hastaneden taburcu olduğunuzda saçlarınızı ılık suyla yıkamanızda bir sakınca yoktur. Yüzünüzü ise bantlar çıkarıldıktan sonra yıkayabilirsiniz.
  • Onuncu günün sonunda günlük yaşantınıza dönebilirsiniz ancak fazla efor gerektiren aktivitelerden altı hafta boyunca uzak durmalısınız.
  • Yüzünüzün tam olarak şeklini alması iki ya da üç ayı bulabilir. Yüzünüz zaman geçtikçe daha da oturacak ve güzelleşecektir.
  • Yüzün alt kısmını gençleştirmeye yönelik yapılan bu operasyonlar ne yazık ki endoskopik üst ve orta yüz gençleştirme operasyonları gibi izsiz değildir. Ancak kalan izler son derece iyi kamufle edildiğinden görülmez. Yüzün her üç tabakası da gerildiğinden derideki dikiş izlerine gerginlik binmediği için izlerin belirginleşmesi mümkün değildir. İzler önceleri kırmızı renkteyken aylar içinde solarak belirsiz hale gelmektedir.

Riskleri

  • Kanama: Kanama ameliyat sonrası genellikle aspirin kullanımına bağlı oluşabilecek bir komplikasyondur. Dren kullanımı ve baskılı bandaj ile önlenebilir.
  • Enfeksiyon: Ameliyat sonrası nadiren karşılaşan bir durumdur. Antibiyotik kullanımı ile önlenebilir.
  • Kötü İz: Operasyon sonrası iyi bir iyileşme beklense de sigara içen kişilerde kötü iz kalma olasılığı vardır.
  • Asimetriler: İnsan yüzü normalde asimetrik yapıdadır. Ameliyattan sonra dokuların gerilmesiyle önceden dikkatinizi çekmemiş olan bu asimetriyi fark edebilirsiniz.
  • Derin Dokulara Hasar Verilmesi ve Sinir Yaralanmaları: Derin dokularda oluşabilecek hasarlar nadiren kalıcı olmakla birlikte genellikle uzun süre içerisinde geriye dönüşümlüdür.
  • Saç Kayıpları ve Yarada Ayrışmalar: Bunlar genellikle aşırı gerginliğe bağlı olan komplikasyonlardır.
  • Doku Kayıpları: Nadiren ağır sigara içen hastalarda görülebilir.
Uzmanlıklar: Yüz Estetiği